Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laatst belde een lieve vrouw me bezorgd op nadat ik had aangekondigd dat ik me wat meer terug zou gaan trekken en m’n taken neer zou leggen bij hun. Ze wilde weten of alles ok met me was en of ze iets voor me kon doen. Toen ik uitlegde dat het sinds een dag weer heel goed met me ging, omdat ik een transformerende reis had gedaan, riep zij verwonderd uit: “Dus om inzichten te verwerven, doe jij geen Ayahuasca of paddo’s ofzo?!?” “Nee, ik doe een innerlijke reis”, zei ik. “Oh?! Ik wist niet dat dat ook kon!”

We zoeken vrijwel alles buiten ons. Als we ziek zijn, dan gaan we naar de dokter en krijgen we een pilletje, poedertje of zalfje. Met vage klachten gaan we naar de drogist en zelfs wanneer we geestelijk vastlopen, dan grijpen we naar middelen als Ayahuasca, Kambo, paddo’s, cacao of aanverwante zaken om onze geest te verruimen en tot inzicht te komen. Of via de meer reguliere wegen bijvoorbeeld de veel voorgeschreven antidepressiva of ADHD-middelen. De zogenaamde wonderpil.

Gemak dient de mens. Of toch niet…?

Hier zit zeker weten een stukje – of misschien wel een heel stuk – ‘gemak dient de mens’ in. In de jaren ’50, zo vlak na de oorlog, deed welvaart haar intrede in de Westerse samenleving. Het kon niet op. Waar de man altijd hard had gewerkt, kreeg hij door financiële vrijheid meer vrije tijd. De vrouw kreeg een vaatwasser, hoefde alleen nog maar uit pakjes en zakjes te koken en alles stond in een mum van tijd op tafel. Soms kreeg ze zelfs een auto! Wat een vrijheid. En wat werd het leven gemakkelijk!

Instant gratification klopte aan de deur. We willen iets en we willen het NU. Willen we vanavond nog aan de andere kant van het land slapen, dan boeken we ‘effe’ een hotelkamer. Zijn we te dronken om nog zelfstandig thuis te komen, bellen we toch gewoon een taxi. Honger? Binnen een paar minuten staat er een scootertje voor de deur. En de kerstman is zo klaar dankzij Zalando, AliExpress, Amazon of Bol.com. We komen steeds meer in een wereld waarin we niets meer hoeven te doen en alles wordt geregeld.

Ik moet ook even denken aan Wall-E. Ken je die film? In deze kinderfilm (die ook bijzonder interessant voor grote mensen is!) wordt een verlaten en compleet uitgebuite en vervuilde wereld getoond. Omdat we er met z’n allen zo’n zooitje van hebben gemaakt, is alle leven verdwenen van de planeet en moesten we geëvacueerd worden naar een gigantisch ruimteschip. Hier worden we volledig ontzorgd. We hoeven – en kunnen! – zelfs niet meer te lopen, omdat we in zwevende stoelen worden vervoerd, voorzien van beeldscherm en alle andere ‘gemakken’. Is dat onze toekomst….??

Maar is dat niet de basis van veel van de problemen nu, dat we steeds minder zelf hoeven te doen? Dat we ons laten ontzorgen? We steeds meer dingen uitbesteden? En daarmee onze verantwoordelijkheid bij de ander neerleggen? Niet alleen gemak, maar ook redding buiten onszelf zoeken.

Hoe komen we dan wel in actie? Ondanks dat we allemaal zijn geprogrammeerd om te blijven zitten? Wat is er nodig om te doen wat jij graag wilt?

Kwetsbaar… Spannend!!

Dat brengt ons terug bij mijn innerlijke reis. En hierbij stel ik mij kwetsbaar op. Uit de innerlijke reis die ik maakte, kwam naar voren dat zich onder mijn vastlopen een oud patroon verschool. Ik ontdekte dat ik mijzelf continu opjutte. En juist dat opjutten had een verlammende werking.

De woorden waarmee ik mezelf (on- of halfbewust) onder hoge druk zette (“Schiet nou toch eens op, An!”), bleken niet van mijzelf. Ze kwamen uit mijn omgeving. Met het doel mij te behoeden voor de fouten die deze persoon zelf had gemaakt. Uiteraard met de beste bedoelingen. Maar daarmee werd voorbijgegaan aan hetgeen ik in werkelijkheid nodig had. Met als resultaat: het tegenovergestelde van wat deze persoon voor mij wenste.

In deze reis kon ik dit patroon transformeren tot een helpende kracht, werd de blokkade opgeheven en gingen mijn levenslust en levensenergie weer stromen. De bedruktheid en passiviteit maakten plaats voor helderheid en productiviteit. De weg was weer vrij!

Waar ik daarvoor de meest hevige weerstand voelde om mijn taken uit te voeren, ging dat nu als vanzelf. Seemless. Wat een bevrijding! De wereld ligt weer aan mijn voeten.

Om tot inzicht, transformatie, verandering, vooruitgang te komen, hoeven we vaak niet verder te kijken dan ons binnenste. We hebben geen externe middelen nodig om gelukkig te worden. Alles ligt al in ons besloten.

Zelf heb ik een jaar of 12 geleden ook geleerd deze reizen te geven. Zowel aan anderen als aan mezelf. Hiermee heb ik veel anderen kunnen helpen en bleef ik zelf onafhankelijk van externe middelen en – indien nodig – ook van anderen.

Hoewel het ontzettend fijn en helpend is hierin begeleid te worden door een ander, gun ik het jou ook deze zelfredzaamheid te ontwikkelen. Daarom deel ik globaal met jou de stappen die ik standaard doorloop tijdens zo’n sessie. Dit is geen therapeutische context en ik raad je dan ook aan om, als je hier behoefte aan hebt, dit eerst onder deskundige begeleiding te doen voordat je hierin geheel zelfstandig aan de slag gaat.

In grote lijnen zijn dit de stappen die je doorloopt:

  1. Zoek een rustig plekje op, ontspan je en richt je aandacht naar binnen.
  2. Laat de emotie naar voren komen die (op de achtergrond) aanwezig is en laat deze helemaal toe.
  3. Laat ook de associaties die dit met zich meebrengt naar voren komen. Denk hierbij aan gebeurtenissen of betrokken personen.
  4. Ga in gedachten het gesprek aan met deze mensen en spreek alles uit wat er gezegd wil worden. Laat hierbij een denkbeeldige wijze mentor aanwezig zijn, die de situatie liefdevol begeleidt of ondersteunt. Je mag helemaal zelf bedenken wie dat is, zolang het iemand is die je volledig vertrouwt en aan wie je je op kunt trekken.
  5. Open je voor alle zaken die zich hier aandienen. Dit kunnen naast de gesprekken ook beelden, gevoelens of bijvoorbeeld een innerlijk weten zijn.
  6. Wanneer alles uitgesproken is, treedt er doorgaans wederzijds begrip op, waardoor er ook ruimte is voor wederzijdse vergeving.
  7. Veranker deze ervaring door te baden in de energie van heling die dan vrijkomt en sluit het af voor jezelf.

Het vergt enige oefening om jezelf met bovenstaande stappen te begeleiden en jezelf hiermee te bevrijden. Oude patronen te transformeren. Mijn advies is daarom ook om open te staan voor mensen om je heen die je liefdevol bij willen staan, zonder dat zij jou (onbedoeld) je verantwoordelijkheid afnemen. Het is voor deze mensen een geschenk om een spiegel of helpende hand te kunnen zijn door jou hierin te kunnen begeleiden. En zo hierin zelfredzaam te worden.

Ik wens je een prachtige reis naar binnen. Het is het proberen meer dan waard. Je zal ook merken dat je, als je dit vaker doet, er steeds beter in wordt. En minder afleiding ervaart.

Mocht je behoefte hebben aan hulp of begeleiding hierbij, dan is het mogelijk om even contact op te nemen (info@armyoflove.nl).

 

VRAAG

WAT ZIJN JOUW MANIEREN OM JEZELF INNERLIJK TE BEVRIJDEN OF BLOKKADES TE OVERWINNEN?

 

 

Ps: Stel jij onze wekelijkse blogs op prijs? Deel deze dan met gelijkgestemden. 

Steun jij onze missie? Dan kan je ons helpen met een donatie waarvoor onze grote dank. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
X