Je zal het niet geloven, maar ik, ambassadeur van een natuurlijke leefstijl, wars van make-up, haarverf en alles wat met chemisch te maken heeft, heb me laten injecteren met botox.

Het was rond het jaar 2000 – ik was zo’n 18 jaar – en ik had van de dermatoloog in het ziekenhuis de diagnose ‘hyperactieve zweetklieren’ gekregen. En dat was nog niet alles, het gebied waar zweetklieren zaten, was ook nog eens heel groot.

Dat betekent niet een klein beetje extra zweet, maar heel veel extra zweet!

Doe daar nog een flinke schep zweetlucht bij en het plaatje is compleet…

Je kunt je voorstellen dat er een jarenlange periode – puberteit! – aan vooraf is gegaan van schaamte, me ongemakkelijk voelen en mezelf willen verbergen. Ik hield mijn armen altijd strak tegen mijn lichaam aan, droeg synthetische kleding waarin zweetplekken niet opvielen en was geremd om sociale contacten aan te gaan of intensief te bewegen.

En ook na mijn korte botox-avontuur duurde het lang voordat ik in het reine kwam met mijn zweetprobleem.

Gelukkig heb ik er nu geen last meer van. Ik neem je graag mee hoe dat komt.

In deze blog vertel ik je in het kort hoe ik van deze schaamtevolle situatie naar een comfortabele situatie ben gegaan. Omdat ik inmiddels weet dat er ontzettend veel mensen zijn die met dit soort problemen kampen.

Ondanks dat ik het best spannend vind en het niet iets is waar ik nou met opgeheven hoofd en onverdeeld genoegen over praat. Het is te belangrijk om het niet te benoemen.

Ik weet hoe enorm beperkend zweet kan zijn. Hoeveel impact het kan hebben op je zelfvertrouwen, je sociale leven en op je werkleven. Zweet kan desastreus zijn

Goed, even terug naar het ziekenhuis… Ik kreeg de diagnose ‘hyperactieve zweetklieren’ en had al jaren van alles geprobeerd. Ik ging steeds extremere deo’s spuiten, er hing een steeds zwaardere parfumwalm om me heen, gebruikte verstoppende middeltjes als aluminiumchloride op voorschrift van de huisarts en droeg van die mooie maandverbandachtige pads voor onder je oksels die nooit bleven zitten.

Alles wat een ambassadeur van een gezonde natuurlijke leefstijl verafschuwt, deed ik. Om maar niet te zweten, of tenminste niet te stinken…

Niets hielp echt. Ik was ten einde raad.

Mijn huisarts vertelde over de botox-behandelingen, waarbij zweetoksels verleden tijd zouden zijn. Het klonk als het paradijs op aarde! Ik zag mezelf al al zwierezwaaiend met mijn armen door een alpenweide rennen met droge frisse okseltjes die naar verse Edelweiss ruiken, terwijl de zon net doorbreekt en de vogels hun mooiste lied vertolken.

Even goed om te weten over zweet: zweet bestaat uit twee componenten: vocht en geur.

De één krijgt natte plekken, de ander ruikt een beetje. Ik was dubbel gezegend. In het kwadraat.

Wat hielp mij nou om mijn zweetprobleem te tackelen?

Zoals ik al aangaf, was het een flinke zoektocht van super chemisch naar steeds natuurlijker. En ik kan je nu al zeggen dat alles wat met chemisch te maken heeft, mij nooit werkelijk geholpen heeft. In tegendeel…

Het onbewuste, chemische pad dat heel veel mensen nog altijd afleggen, brengt je uiteindelijk verder van huis. Zo zitten er in de reguliere deodoranten vaak allerlei kwalijke stoffen, zoals aluminium (Alzheimer), parabenen (verstoring hormonen), propyleenglycol, een afgeleide van de petroleumindustrie (lever-, nier- en hartfalen en verstoring zenuwstelsel), ftalaten (geboorteafwijkingen en hormoonverstoring) en triclosan (pesticide). Zomaar een greep uit de ingrediënten in een gewone deodorant.

Bovendien bleef ik sprayen, maar sprayde er mijn zweetproblemen niet mee weg.

Mijn eerste stap was dus stoppen met chemische zogenaamde redmiddeltjes.

Maar wat hielp dan wel?

Ik had dus twee problemen om te tackelen: het zweet zelf en de zweetgeur.

Eerst het zweet…

Destijds deed ik de opleidingen regressiecoaching en de Helende Reis, daarom deed ik een reis op de diagnose ‘hyperactieve zweetklieren’. Dit maakte duidelijk dat er in mijn jeugd e.e.a. was gebeurd, waardoor mijn stressreactie snel getriggerd werd en dus mijn lichaam sneller het signaal krijgt: help, zweten! Toen dat ontzenuwd was, werd de zweetproductie al veel minder.

En de zweetgeur?

Belangrijk om te weten bij zweetgeur: het wordt veroorzaakt door bacteriën.

Je kunt er dus van alles overheen spuiten, maar zolang die nare beestjes er zitten, gaan de nare geurtjes niet weg.

De natuurlijke vorm van leven maakte zich steeds meer van mij meester, waardoor mijn chemische deo plaatsmaakte voor allerlei natuurlijke deo’s. Die hielpen doorgaans niet heel erg, maar ze schaadden ook niet. En dat was al heel wat.

Toen ik ontdekte hoe makkelijk het was om je eigen deo te maken, die minstens zo goed werkt als alle chemische broertjes en zusjes, heb ik mezelf daar jarenlang fris, schoon en gezond mee gevoeld. Maar als het angstzweet me echt uitbrak, dan kwam het ook daar doorheen.

En dat was het moment dat ozon op mijn pad kwam. Ozon elimineert slechte bacteriën, waardoor geurtjes echt geen schijn van kans maken.

Ik begon een klein druppeltje ozonolie toe te voegen aan mijn zelfgemaakte deo en het bleek het wondermiddel waar ik al die jaren naar op zoek was geweest.

Mijn zoektocht was voltooid.

Maar ik moest wel altijd zelf mijn deodorant maken.

En nu blijkt er een deodorant te zijn die al ozon in zich heeft! En die ook nog eens natuurlijk en gezond is. Dat maakt het leven wel héél erg makkelijk.

Wil je meer over mijn zweetverhaal weten, kijk dan dit filmpje, waar ik uitgebreider op deze zoektocht inga.

En of ik het erg vind om menselijk te ruiken of om zelf menselijke geurtjes van anderen te ruiken? Nee hoor, totaal niet. We mogen daarin ook best iets meer ontspannen omgaan met de zaken die nou eenmaal met mens zijn gepaard gaan.

Nog even de stappen op een rijtje die me echt hielpen: 

  • Kleding van natuurlijke materialen
  • Transformerende Reis: trauma loslaten > hyperactiviteit zenuwstelsel tot rust
  • Oordeel op/angst voor zweten en zweetgeur loslaten
  • Ozondeodorant

Ben je benieuwd geworden wat dit dan voor deo is, kijk dan even hier. En wil je ook op een dieper niveau aan de slag, dan is dit interessant voor je.

Oh ja, onze deo’s zijn niet goedkoop, maar de inkoopprijs en transportkosten liggen enorm hoog. Ik kan jullie verzekeren: dit is meer liefdadigheid dan iets anders.

En dan tot slot nog een tip: In de meeste gevallen volstaat deze deo echt prima, maar in uitzonderlijke situaties of uitzonderlijke gevallen kan het fijn zijn om een klein druppeltje ozonolie erbij te gebruiken. Dan weet je zeker dat geur geen kans krijgt gedurende zo’n 48 uur.

Klik HIER voor het totale overzicht aan onze ozonproducten.

 

 

Stel je onze blog op prijs? Deel deze dan met gelijkgestemden waarvoor dank.