Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Op mijn Facebook-profiel staat dat het mijn intentie is Licht & Leven te brengen. En als het op Facebook staat, is het waar, dus… Na een blog over donkerte, is het nu tijd voor LICHT. 

We hebben net Divali, het vijfdaagse Hindoestaanse lichtjesfeest, uitgezwaaid en het volgende lichtfeest staat alweer bijna voor de deur: Kerstmis.

Vele religies en stromingen besteden aandacht aan het licht. Waar Hindoestanen met Divali na zonsondergang overal in en om het huis lichtjes en kaarsjes neerzetten, vullen Christenen met Kerst hun kerstbomen en huizen met licht. Ook bij Zonnewende wordt met veel licht (en gejoel) gevierd dat de dagen weer langer worden. En dat is niet zomaar. Licht is essentieel voor het leven. Daar waar geen licht is, is geen leven. 

Probeer je maar eens een wereld voor te stellen zonder licht. Hoe duister en kil zou dat zijn? Verstoken van licht, is alles kaal, donker en levenloos. Dodelijk saai. Maar daar heb ik in mijn vorige blog al voldoende bij stil gestaan.

Terug naar het licht, terug naar Divali. Het vrolijke lichtjesfeest, waarbij, als de nachten kouder en langer worden, door miljoenen Hindoestanen over de hele wereld de overwinning van het goede over het kwade wordt gevierd. Het licht over de duisternis, de gelukzaligheid over de onwetendheid.

De oorsprong van het feest is het verhaal dat een koning wordt voorspeld dat hij op een zekere nacht zal sterven. Hij kan het lot alleen dan keren, wanneer zijn paleis en de huizen van al zijn onderdanen brandschoon zijn gemaakt en verlicht. Op de voorspelde nacht sterft hij en komt de slang zijn ziel halen. Maar de slang voelt zich zó vereerd door de schoonheid en het licht, dat hij ervoor zorgt dat de koning teruggestuurd wordt uit het dodenrijk en nog 70 jaar in goede gezondheid leeft.

Een prachtig symbolisch verhaal over waarheid, schoonheid en wetendheid (als onwetendheid bestaat, dan bestaat wetendheid ook ;)). Oftewel ‘het licht’. De slang wordt als het ware verblind door het licht, waarbij al zijn kwade voornemens verbleken in het licht van de waarheid, de schoonheid en de goedheid.

Maar wat is dan eigenlijk ‘licht’?

We kennen uiteraard het licht dat met onze fysieke ogen waar te nemen is. Een energievorm die aangaat, wanneer wij aan een touwtje trekken, op een knopje drukken of een kaars aansteken. Maar ‘licht’ kent ook een fijnstoffelijker verklaring.

De volgende uitdrukkingen laten hier al iets van doorschemeren:

– Hij zag het licht (tot inzicht komen)

– Laat uw licht schijnen voor de mensen (je kennis delen)

– Aan het licht brengen (iets zichtbaar maken)

– Het daglicht niet kunnen verdragen (iets wordt stiekem of oneerlijk gedaan)

– Nu komt er licht in de duisternis (er komt een oplossing)

– In je eigen licht staan (in je kracht staan)

– Een lichtend voorbeeld zijn (een grote inspiratie voor anderen zijn)

Sneller dan het licht

Hoe komt het eigenlijk dat licht zo snel gaat? Jaren geleden zijn wij er al in geslaagd het geluid in te halen. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn vader de bijzondere uitnodiging kreeg een vlucht mee te maken in een Concorde. Maar licht blijkt nogal tricky om bij te houden. Laat staan om in te halen.

Licht wordt ook wel aangeduid als bewustzijn. De bovenstaande uitdrukkingen onderstrepen dat. Wat dat aangaat, staat de huidige tijd staat geheel in het licht van licht. Stuk voor stuk komen zaken die het daglicht niet kunnen verdragen aan het licht. Het is een tijd van grote transformatie. Zowel op collectief, als op individueel vlak.

Licht voor mij

Dat brengt mij bij de vraag die mij regelmatig gesteld wordt hoe ik toch zo kan stralen, zo’n liefdevolle uitstraling heb. Ik heb er lang over gedaan om te begrijpen waar men op doelt bij een dergelijke vraag, maar ik denk inmiddels te weten waar het mee te maken heeft: ik verbind mij iedere ochtend en op ieder ander mogelijk moment op de dag met ‘Het Licht’.

’s Ochtends als ik wakker word, dan is het eerste wat ik doe mij openstellen voor de oneindige bron van liefde. Ik maak contact met mijn hart en verbind mij met het middelpunt van de aarde en het middelpunt van de kosmos. Daar waar God resideert. Ik vorm het middelpunt tussen hemel en aarde en mag ervoor zorgen dat er meer liefde op aarde komt. Wat een voorrecht!

Het Licht dat fluistert

Het gaat verder dan een gevoel, een emotionele beleving van bijvoorbeeld dankbaarheid of ontroering. Het gaat verder dan ingevingen aangaande mijn ethisch kompas. Het betreft een wezenlijke uitwisseling tussen Hem en mij, waarbij stilte en oprechte aandacht leidend zijn om de stil fluisterende stem tussen alle gedachten, gevoelens en emoties te ontwaren. Daar waar er zwaarte of donkerte is, brengt licht, bewustzijn of liefde de verlichting die zo nodig is.

Dit is een zuiver persoonlijke ervaring, die uiteraard voor iedereen anders kan zijn. Mocht je eens willen ervaren hoe ik dit precies doe, dan ben je van harte welkom aan te sluiten bij de meditatie 7-daagse die Mordechaï en ik vanaf 1 december iedere ochtend om 7:00 uur zullen geven.

Laten we de prachtige symboliek uit India, van Divali, het feest van het licht, koesteren en de overwinning van het goede op het kwade eren en vieren. Nu als nooit tevoren! Steek je lichtje(s) aan en geef het door. Wij zijn Licht!

 Want het is eeuwig waar: daar waar licht is, kan geen duisternis zijn.

 

Gedicht van Marianne Williamson – Onze diepste angst

Onze diepste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn.

Het is ons licht, niet ons duister dat ons het meest beangstigt.
We vragen ons zelf af;
Wie ben ik, om briljant, slim, talentvol en prachtig te zijn?

Maar waarom niet?! Je bent een kind van God.
Je dient de wereld niet met valse bescheidenheid.

Er is niets verhevens in, jezelf klein te maken,
zodat andere mensen zich niet onzeker zullen voelen.

We zijn allemaal bedoeld om te stralen, zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glorie van God, die in ons is,
tot uitdrukking te brengen.
Dit is niet slechts weggelegd voor een enkeling van ons,
maar voor ons allen.

Als we ons eigen licht laten schijnen,
geven we onbewust anderen de vrijheid dit ook te doen.
Wanneer we bevrijd zijn van onze angst,
zal onze aanwezigheid automatisch anderen bevrijden. 

Anna Zeven, Army of Love

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan met gelijkgestemden. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
X