Blog

De Grootste Ondermijner van het Immuunsysteem?

De Grootste Ondermijner van het Immuunsysteem?

We schalen op. Niet alleen in maatregelen, ook in spanning. Stressss… Maar weet je dat stress de grootste ondermijner is van het immuunsysteem (en nuchter nadenken)? Hoogste tijd om dit te managen! En hoe kan dat beter dan met meditatie. In alle onrust van deze tijd, is stilte soms het grootste geschenk.

Vrijwel alles in ons lichaam wordt aangestuurd door hormonen. Alleen wanneer er sprake is van een reflex, dan komt het zenuwstelsel in actie. Verder zijn hormonen – ja, mannen, ook bij jullie! – bepalend bij alle processen in ons lichaam. En dus ook bij stress. Dat betekent dat we nogal zorgvuldig om moeten gaan met onze vriendjes.

Stress in het kort
Stress is de interne reactie op een externe prikkel. Prikkels zijn dus per definitie stress.

Stress in het iets langer
Er bestaan twee verschillende soorten stress: korte-termijnstress en lange-termijnstress. De eerste is gezond, draait op adrenaline, werkt kort en (daad)krachtig en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ’s ochtends uit bed komen. Bijzonder behulpzaam.

De laatste draait op cortisol, neemt het stokje na ongeveer een uur over van adrenaline, kan tot in de eeuwigheid voortduren – en dus ook oplopen – en zorgt er als het ware voor dat we vanbinnen uitgehold worden.

Stress is dominant boven alle andere systemen in het lichaam. Dit komt doordat we van onze stressreactie (adrenaline) afhankelijk zijn bij onze overleving: Er staat een leeuw voor ons. Lang leve onze stress-ga-nu-gelijk-rennen-impuls!

De stressreactie die we bij de moderne mens zien, is identiek aan de stressreactie bij de oermens. Het enige verschil is: er staat nu geen wild dier voor je neus, maar een wild beeldscherm.

Wanneer stress langer aanhoudt (cortisol), dan raken we uitgeput, ons immuunsysteem verzwakt en worden onze spieren verbrand, terwijl vet juist extra wordt opgeslagen. Voorkomen dus!

Maar hoe doe je dat met meer 120.000 prikkels op een dag?

Waar we in de Middeleeuwen nog slechts te maken hadden met zo’n 25.000 prikkels (ook wel stressoren genoemd) per dag, zorgen sociale media, nieuws- en actualiteitenprogramma’s enz. voor een overload aan prikkels. Hoe gaan we die informatie allemaal filteren en die indrukken een plek geven? Wat is deze info nou werkelijk? En hoe beïnvloedt dit jouw systeem? Geeft het je rust of onrust?

Boodschappen in water
Dr. Emoto is er heel duidelijk over. Een doorsnee lichaamscel bestaat voor het grootste gedeelte uit water, tot wel 95%. En water kun je beïnvloeden met gedachten. Dit toonde hij aan door water bloot te stellen aan gedachten/boodschappen, dat in te vriezen en vervolgens foto’s te maken van de bevroren waterkristallen. De kristallen onderhevig aan negatief geladen boodschappen vertoonden dis harmonieuze, lelijke vormen. Terwijl de waterkristallen die vriendelijk waren toegefluisterd, prachtige, coherente patronen lieten zien. Onze gedachten hebben veel meer invloed dan mensen denken.

Één van de manieren om je gedachten te beheersen, is meditatie. Zo hebben Mordechaï en ik bijvoorbeeld Vipassana gedaan. Een 10-daagse meditatiecursus in gehele afzondering. Het is voor ons allebei al jaren geleden dat wij dit – afzonderlijk van elkaar – deden, maar wij hebben het bijna op dagelijkse basis nog over de verrijking die het ons heeft gegeven en het vormt in vele opzichten het fundament voor hoe wij in het leven staan.

Zo binnen, zo buiten
Wat in deze tijden belangrijk is, is dat we leren observeren. Niet alleen wat er buiten ons gebeurt, maar ook – en voorál – wat er binnen in ons gebeurt. Doordat wij vaak zo geneigd zijn onze antennes naar buiten gericht te hebben, zijn we ons er vaak niet bewust van wat er intern wordt getriggerd door de externe informatie. Welke stressreactie dit veroorzaakt.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van meditatie en daar komt unaniem uit naar voren dat deze vorm van bewustwording en ontspanning heel goed voor jou en jouw omgeving is. Neem de massameditatie in Chicago, waarbij de misdaadcijfers daalden gedurende de periode dat men de mentale, geestelijke en hartekrachten bundelden.

Voor jouzelf kan meditatie ervoor zorgen dat jij meer ontspanning ervaart, liefdevoller en krachtiger wordt, meer in balans bent en beter bestand bent tegen de uitdagingen in het leven. Het geeft je meer bewustzijn over jezelf en meer zelfvertrouwen. En niet te vergeten: het versterkt je immuunsysteem!

Of je nou al langer mediteert of net start, het is een heel mooie manier om de dag mee te beginnen, in vele opzichten gezonder te worden en samen te zijn met prachtige zielen.

Heb jij de wekker al gezet voor morgen 7 uur? Je kan HIER aanmelden. 

Stel je onze blogs op prijs? Deel deze dan in jouw netwerk. 

Wat kan JIJ doen? 5 Eerste Stappen om in Actie te komen!

Wat kan JIJ doen? 5 Eerste Stappen om in Actie te komen!

Heb jij dat ook weleens? Dat er gedurende een aantal dagen een soort centraal thema door je dagen loopt? Dat een bepaald onderwerp gedurende een aantal dagen, vanuit verschillende hoeken, bij je terug blijft komen. Dat had ik afgelopen week.

Het begon met een live van Frank Ruesink van Liefdevol Rebelleren waar hij ingaat op de vraag die mensen vaak stellen “Wat kunnen wij doen”. Daarna kwam er een blog voorbij van Mike Verest van Leef Bewust. Ook Mike benadrukte in zijn blog dat iedere actie, hoe klein ook, een enorm verschil kan maken. En ook Willem Engel haalde dit onderwerp afgelopen week aan.

Als een thema of een onderwerp drie keer in één week voorbij komt dan is het volgens mij de bedoeling dat ik er iets mee mag doen. Vandaar deze blog.

Veel mensen vragen ons: “Wat kunnen WIJ doen”?

Hiervoor sluit ik graag aan bij de woorden van Frank. Door jezelf af te vragen “Wat kunnen WIJ doen”, zorg je er bewust of onbewust voor dat je de focus en verantwoordelijkheid BUITEN jezelf legt. Alsof jouw acties afhankelijk zijn van anderen. En dit is natuurlijk niet zo. De betere vraag die jij jezelf kan stellen is dan ook “Wat kan IK doen”?

Jij en niemand anders besluit wat jij kan en wil doen. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw acties. Dat voelt misschien eng maar het is het grootste geschenk dat jij jezelf kan geven. Voor sommigen mensen is dit heel vanzelfsprekend. Voor anderen iets nieuws. Het goede nieuws is; Iedereen kan het leren!

Zoals ik al vaker heb gezegd is er 11% van de bevolking nodig om het tij te keren. Waarom 11%? De overige 89% volgt altijd de winnaar! Een belangrijk detail is dat het hier niet gaat om 11% van de mensen die het niet eens zijn met de maatregelen. Dat is niet genoeg. Het gaat hier om 11% van de mensen die bereid zijn om in actie te komen. Zodra dat gebeurt kantelt het. 11% van 17 miljoen mensen is overigens 1.870.000 mensen.

Dat betekent wat mij betreft dat we dichtbij komen. Tijdens de demonstratie van 5 september jl. in Amsterdam waren wij met ongeveer 100.000 mensen. Alternatieve media kanalen als Weltschmerz en Blckbx halen soms honderdduizenden bezoekers op een video. En dat is dan ook naar mijn mening de reden dat er enorme haast wordt gemaakt met het doorvoeren van allerlei maatregelen en met het afgeven van absurde signalen. Zo zagen wij Ferd Grapperhaus de afgelopen dagen roepen dat demonstraties tegen de Corona maatregelen verboden zouden moeten worden. Hugo de Jonge doet zijn uiterste best om die 2G maatregel door de Tweede en de Eerste Kamer te loodsen. En ondertussen roept Gommers op tot een lock-down van 2 weken.

Inmiddels is het geen kwart voor twaalf en ook geen twee voor twaalf. Het is kwart over twaalf en haast is geboden. Vanuit de overheid wordt het tempo opgevoerd. Zij hebben haast. Daarom wil ik je vragen, nee, OPROEPEN, om in actie te komen! Doe jij al veel? Doe nog meer. Ben je nog niet in actie gekomen? Kom dan NU in actie! Deel bijvoorbeeld deze blog met anderen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

Hieronder 5 tips voor wat JIJ kan doen om in actie te komen.

Stap 1: Spreek je uit
Inmiddels durf ik te beweren dat het overgrote deel van de Nederlanders zich simpelweg niet uit durft te spreken. Ik ken zoveel mensen die het niet eens zijn met de maatregelen maar zich simpelweg niet uitspreken uit angst voor de mening van familie, kennissen, collega’s, buren.

Wat dat betreft heeft de politiek en de MSM (Main Stream Media) haar werk goed gedaan. Zet ieder tegengeluid weg als ‘extreem rechts’, ‘wappies’ of ‘radicalen’ en menig persoon die op het punt staat zich uit te spreken zal zich op zijn/haar achterhoofd krabben of uitspreken nu wel zo’n goed idee is. Bij dat soort groepen wil je natuurlijk niet horen. De waarheid is echter dat 99% van al die mensen liefdevolle demonstranten zijn. Mensen zoals jij en ik, die opstaan voor de toekomst van de aarde, voor hun kinderen en kleinkinderen.

De vraag is dan ook: Wat moet er gebeuren voordat jij je uitspreekt? Hoe erg moet het worden? Bijgaand een video van een vriend van mij (mijn personal trainer) die afgelopen week besloot zijn vragen in een video te verwerken. Hij kan niet meer zwijgen en hoopt hiermee ook anderen te inspireren zich uit te spreken. Wellicht een mooi item voor een platform als Weltschmerz om een serie van te maken van mensen die bereid zijn zich voor de eerste keer uit te spreken?

Stap 2. Teken een petitie
Het tekenen van een petitie is snel en eenvoudig. Je hoeft er de deur niet voor uit. Het enige wat je hoeft te doen is online tekenen, jouw e-mailadres bevestigen en klaar. Vergis je niet in de kracht van een petitie. Een petitie met bijvoorbeeld 250.000 handtekenen (zoals die onlangs van Wybren van Haga) zet veel mensen toch aan het denken. En zoals gezegd volgt die 89% altijd de winnaar.

Stap 3. Doe mee met een peiling
Geloof het of niet. Ik vul iedere peiling met betrekking tot de coronamaatregelen in. Een mooi voorbeeld is de peiling in de Gelderlander afgelopen week. De stelling in de poll is “Wij moeten meer begrip tonen voor bewust ongevaccineerden”. Met maar liefst 20.013 stemmen stond de peiling op 36% eens en 64% oneens. Bizar! Daarop besloot ik een oproep te doen op mijn Telegram kanaal. Binnen een aantal dagen stond de teller op 61% eens en 39% oneens.

Nu zou je misschien denken: “Ok, Mordechai, leuk allemaal, maar so what”? Zoals eerder uitgelegd is er een enorme groep die nog twijfelt of de maatregelen wel of niet logisch, proportioneel en rechtvaardig zijn. Deze groep volgt altijd de winnaar. Hoe triest het ook klinkt, als die groep ziet dat 61% vindt dat we meer begrip moeten tonen voor bewust ongevaccineerden, dan sluiten ze zich aan bij die groep. De meesten mensen willen nu eenmaal bij de grootste groep horen.

Mijn tip is dan ook: doe met zoveel mogelijk peilingen mee en deel ze met gelijkgestemden.

Een van de grootste opiniepeilingen wordt georganiseerd door het EenVandaag opiniepanel. Deze cijfers worden vrijwel wekelijks besproken bij Op1 en bij EenVandaag. Je kan je HIER aanmelden en de meehelpen om de peiling te beïnvloeden.

Stap 4. Bezoek een demonstratie
Hierbij is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende demonstraties zijn. De gefaciliteerde demo’s en de niet gefaciliteerde demo’s. In mijn optiek zijn beiden belangrijk.

De niet gefaciliteerde demonstraties zijn niet aangemeld. Nu is het niet aanmelden, in tegendeel tot wat sommige Gemeentes beweren, geen reden om op voorhand een demonstratie te verbieden. Toch treden veel burgemeesters hard op bij niet aangemelde demonstraties. Dit was bijvoorbeeld ook het geval bij de laatste twee demonstraties tijdens de persconferenties in Den Haag.

De gefaciliteerde demonstraties vinden plaats in samenspraak met de Gemeente en de Politie. Deze demonstraties verlopen over het algemeen veilig omdat er afspraken zijn gemaakt tussen de organisatie en de desbetreffende instanties.

Als je voor de allereerste keer naar een demonstraties gaat dan is het aan te raden om naar een gefaciliteerde demonstratie te gaan.

De eerstvolgende grote, gefaciliteerde demonstratie is die van Samen voor Nederland op zaterdag 4 december in Utrecht.

Stap 5. Verbind je met lokale groepen
Er zijn in Nederland fantastische initiatieven waarbij jij je aan kan sluiten om te verbinden met gelijkgestemden.

  • Zo bouwt professor Bob de Wit aan een Society 4.0 waarbij hij 9 domeinen onderscheidt waar iedere lokale club direct mee aan de gang kan. Inmiddels zijn er meer dan 50 lokale groepen aangesloten.
  • Ad Broere (Econoom) heeft zijn Parallelle Economie vereniging met zo’n 3000 leden (€ 10,- per maand).
  • En je kan buiten Facebook om meer dan 5000 zielsverwanten vinden op het platform van Laurens Lindeman: https://www.deparallellesamenleving.nl/.
  • Ben jij zelf van plan een eigen lokale groep/community te starten? Kijk dan even op het platform van Nieuw Westland. Zij zijn een prachtig voorbeeld hiervan. https://www.nieuwwestland.nl/

Ken jij meer platvormen? Maak jij zelf deel uit van een platform, een lokale/regionale groep, ben jij zelf een initiatief gestart? Deel het in de comments hieronder waarvoor dank.

 

Wil je ons steunen? Dan kan je ons helpen met een donatie waarvoor onze grote dank. Iedere bijdrage is van harte welkom.

Licht, hoe breng je het in je leven?

Licht, hoe breng je het in je leven?

Op mijn Facebook-profiel staat dat het mijn intentie is Licht & Leven te brengen. En als het op Facebook staat, is het waar, dus… Na een blog over donkerte, is het nu tijd voor LICHT. 

We hebben net Divali, het vijfdaagse Hindoestaanse lichtjesfeest, uitgezwaaid en het volgende lichtfeest staat alweer bijna voor de deur: Kerstmis.

Vele religies en stromingen besteden aandacht aan het licht. Waar Hindoestanen met Divali na zonsondergang overal in en om het huis lichtjes en kaarsjes neerzetten, vullen Christenen met Kerst hun kerstbomen en huizen met licht. Ook bij Zonnewende wordt met veel licht (en gejoel) gevierd dat de dagen weer langer worden. En dat is niet zomaar. Licht is essentieel voor het leven. Daar waar geen licht is, is geen leven. 

Probeer je maar eens een wereld voor te stellen zonder licht. Hoe duister en kil zou dat zijn? Verstoken van licht, is alles kaal, donker en levenloos. Dodelijk saai. Maar daar heb ik in mijn vorige blog al voldoende bij stil gestaan.

Terug naar het licht, terug naar Divali. Het vrolijke lichtjesfeest, waarbij, als de nachten kouder en langer worden, door miljoenen Hindoestanen over de hele wereld de overwinning van het goede over het kwade wordt gevierd. Het licht over de duisternis, de gelukzaligheid over de onwetendheid.

De oorsprong van het feest is het verhaal dat een koning wordt voorspeld dat hij op een zekere nacht zal sterven. Hij kan het lot alleen dan keren, wanneer zijn paleis en de huizen van al zijn onderdanen brandschoon zijn gemaakt en verlicht. Op de voorspelde nacht sterft hij en komt de slang zijn ziel halen. Maar de slang voelt zich zó vereerd door de schoonheid en het licht, dat hij ervoor zorgt dat de koning teruggestuurd wordt uit het dodenrijk en nog 70 jaar in goede gezondheid leeft.

Een prachtig symbolisch verhaal over waarheid, schoonheid en wetendheid (als onwetendheid bestaat, dan bestaat wetendheid ook ;)). Oftewel ‘het licht’. De slang wordt als het ware verblind door het licht, waarbij al zijn kwade voornemens verbleken in het licht van de waarheid, de schoonheid en de goedheid.

Maar wat is dan eigenlijk ‘licht’?

We kennen uiteraard het licht dat met onze fysieke ogen waar te nemen is. Een energievorm die aangaat, wanneer wij aan een touwtje trekken, op een knopje drukken of een kaars aansteken. Maar ‘licht’ kent ook een fijnstoffelijker verklaring.

De volgende uitdrukkingen laten hier al iets van doorschemeren:

– Hij zag het licht (tot inzicht komen)

– Laat uw licht schijnen voor de mensen (je kennis delen)

– Aan het licht brengen (iets zichtbaar maken)

– Het daglicht niet kunnen verdragen (iets wordt stiekem of oneerlijk gedaan)

– Nu komt er licht in de duisternis (er komt een oplossing)

– In je eigen licht staan (in je kracht staan)

– Een lichtend voorbeeld zijn (een grote inspiratie voor anderen zijn)

Sneller dan het licht

Hoe komt het eigenlijk dat licht zo snel gaat? Jaren geleden zijn wij er al in geslaagd het geluid in te halen. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn vader de bijzondere uitnodiging kreeg een vlucht mee te maken in een Concorde. Maar licht blijkt nogal tricky om bij te houden. Laat staan om in te halen.

Licht wordt ook wel aangeduid als bewustzijn. De bovenstaande uitdrukkingen onderstrepen dat. Wat dat aangaat, staat de huidige tijd staat geheel in het licht van licht. Stuk voor stuk komen zaken die het daglicht niet kunnen verdragen aan het licht. Het is een tijd van grote transformatie. Zowel op collectief, als op individueel vlak.

Licht voor mij

Dat brengt mij bij de vraag die mij regelmatig gesteld wordt hoe ik toch zo kan stralen, zo’n liefdevolle uitstraling heb. Ik heb er lang over gedaan om te begrijpen waar men op doelt bij een dergelijke vraag, maar ik denk inmiddels te weten waar het mee te maken heeft: ik verbind mij iedere ochtend en op ieder ander mogelijk moment op de dag met ‘Het Licht’.

’s Ochtends als ik wakker word, dan is het eerste wat ik doe mij openstellen voor de oneindige bron van liefde. Ik maak contact met mijn hart en verbind mij met het middelpunt van de aarde en het middelpunt van de kosmos. Daar waar God resideert. Ik vorm het middelpunt tussen hemel en aarde en mag ervoor zorgen dat er meer liefde op aarde komt. Wat een voorrecht!

Het Licht dat fluistert

Het gaat verder dan een gevoel, een emotionele beleving van bijvoorbeeld dankbaarheid of ontroering. Het gaat verder dan ingevingen aangaande mijn ethisch kompas. Het betreft een wezenlijke uitwisseling tussen Hem en mij, waarbij stilte en oprechte aandacht leidend zijn om de stil fluisterende stem tussen alle gedachten, gevoelens en emoties te ontwaren. Daar waar er zwaarte of donkerte is, brengt licht, bewustzijn of liefde de verlichting die zo nodig is.

Dit is een zuiver persoonlijke ervaring, die uiteraard voor iedereen anders kan zijn. Mocht je eens willen ervaren hoe ik dit precies doe, dan ben je van harte welkom aan te sluiten bij de meditatie 7-daagse die Mordechaï en ik vanaf 1 december iedere ochtend om 7:00 uur zullen geven.

Laten we de prachtige symboliek uit India, van Divali, het feest van het licht, koesteren en de overwinning van het goede op het kwade eren en vieren. Nu als nooit tevoren! Steek je lichtje(s) aan en geef het door. Wij zijn Licht!

 Want het is eeuwig waar: daar waar licht is, kan geen duisternis zijn.

 

Gedicht van Marianne Williamson – Onze diepste angst

Onze diepste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn.

Het is ons licht, niet ons duister dat ons het meest beangstigt.
We vragen ons zelf af;
Wie ben ik, om briljant, slim, talentvol en prachtig te zijn?

Maar waarom niet?! Je bent een kind van God.
Je dient de wereld niet met valse bescheidenheid.

Er is niets verhevens in, jezelf klein te maken,
zodat andere mensen zich niet onzeker zullen voelen.

We zijn allemaal bedoeld om te stralen, zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glorie van God, die in ons is,
tot uitdrukking te brengen.
Dit is niet slechts weggelegd voor een enkeling van ons,
maar voor ons allen.

Als we ons eigen licht laten schijnen,
geven we onbewust anderen de vrijheid dit ook te doen.
Wanneer we bevrijd zijn van onze angst,
zal onze aanwezigheid automatisch anderen bevrijden. 

Anna Zeven, Army of Love

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan met gelijkgestemden. 

Schaduwkant of duisternis?

Schaduwkant of duisternis?

Anna Zeven, Army of Love Onlangs hoorde ik meermaals dat iemand zei dat het goed is de duisternis binnen te laten als dankbaar moment om aan jezelf te werken. Hier schrok ik van. Tijd voor verduidelijking! Waarom ik schrok? Omdat ik weet hoeveel schade duisternis kan...

Lees meer
Wat staat ons te wachten?

Wat staat ons te wachten?

Het AD kopt vandaag: ‘Geduld gevaccineerden is op, roep om invoering aparte regels voor weigeraars’, NOS schrijft ‘De Jonge wil maatregelen om ongevaccineerden te beschermen tegen IC-opname’. Het NRC komt met ‘Hoogste aantal nieuwe opnames sinds eind mei’. Het is...

Lees meer
Genezen van Corona

Genezen van Corona

Genezen van Corona Het is vrijdag 1 oktober als Anna merkt dat ze niet lekker in haar energie zit. ’s Avonds begint de koorts en er volgt een ziekbed van zo’n 3 dagen. Het lijkt alsof alle griepvarianten de revue passeren. En terwijl Anna haar lange, intensieve en...

Lees meer
5 Kenmerken van een opmerkelijk product

5 Kenmerken van een opmerkelijk product

Als je weleens een marketingcursus hebt gevolgd, dan ben je waarschijnlijk bekend met de stappen ‘Know-Like-Trust’. KnowDe stap ‘know’ gaat in op de eerste kennismaking. Om mensen jouw product en/of dienst aan te bieden, is het belangrijk dat ze jou leren kennen. Je...

Lees meer
X