Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Anna Zeven, Army of Love

Onlangs hoorde ik meermaals dat iemand zei dat het goed is de duisternis binnen te laten als dankbaar moment om aan jezelf te werken. Hier schrok ik van. Tijd voor verduidelijking!

Waarom ik schrok? Omdat ik weet hoeveel schade duisternis kan toebrengen. Nu zou het kunnen dat het hier gaat om terminologie, maar waarschijnlijker lijkt het mij dat er verwarring is over de betekenis van duisternis, waardoor hier onbewust voor gekozen kan worden. En dat is het laatste wat je wilt. Met deze blog hoop ik een licht te schijnen op deze verwarring en jou helderheid te geven over hoe je bewust kunt kiezen voor het licht.

Even wat meer context van dat moment. Voor het gemak noem ik de degene die zei dat duisternis binnenlaten een geschenk is om aan jezelf te werken, ‘de Zender’. En laat ik vooropstellen dat ik ervan overtuigd ben dat de intentie van deze persoon bijzonder goed en oprecht is. De Zender omschreef het verloop van omgaan met de zogenoemde duisternis. Waar de Zender voorheen angstvallig ‘duisternis’ op afstand hield – om confrontatie met eigen tekortkomingen en veranderingen uit de weg te gaan – is deze anders gaan aankijken tegen ‘duisternis’.

De Zender is, wat deze duisternis noemt, meer gaan omarmen en gaan zien als een ontwikkelkans. Prachtig! Want zolang we de lessen die op ons pad worden gebracht om van te groeien afwijzen, zullen we onszelf de kans ontnemen krachtige, stralende en bevrijde mensen te worden.

Maar gaat het hier werkelijk om duisternis? Of gaat het eigenlijk om iets anders?

Zoals ik het zie, is hier geen sprake van duisternis. En ik zal uitleggen waarom ik dat denk.

Laat ik maar beginnen met toe te lichten wat ik versta onder ‘duisternis’. Duisternis staat voor mij voor een kracht die ons menselijk verbeeldingsvermogen haast te boven gaat. Het komt voort uit een intentie die van kwade wil is. Een externe bron dus. Niet iets van onszelf.

Sommigen noemen dit ook wel de duivel of Lucifer en deze zal er alles aan doen je te verleiden om voor het kwaad te zwichten. Voor het gemak noem ik dit deel Lucifer. Wat de precieze intentie is van Lucifer, daar brand ik mijn vingers niet aan, maar ik hoef jou niet uit te leggen dat je die liever aan je deur voorbij laat gaan.

Maar waar doelde de ‘Zender’ dan op? Ik denk op, zoals veel mensen dat noemen, onze schaduwkant. Het deel dat ieder mens in zich draagt en wat primair reageert op situaties. Je zou kunnen zeggen onze dierlijke kant, onze dierlijke neigingen.

Dit dierlijke deel in ons wordt niet gedreven door intentie, maar kan wel beteugeld worden door intentie. Of liever gezegd, beheersing. Dit is het deel in ons dat zich makkelijk laat verleiden, wanneer dit minder of onbeheerst is. Het deel waar onze zwaktes zitten. Hoe meer we dit deel leren te beteugelen, hoe stabieler we in het leven staan.

Zowel het Lucifer-deel, als het dierlijke deel zijn dus allebei een vorm van donkerte, maar zijn zeker niet allebei duister.

Mordechaï beheerst zijn dierlijke kant
Ik moet even denken aan wat Mordechaï gisteren meemaakte toen hij op persoonlijke titel bij de persconferentie voor de deur stond. Er ontstond een situatie waarbij de politie plotseling begon te slaan op de eerste rij van de mensenmassa. Mordechaï stond in die eerste rij. Ook hij mocht een flinke klap op zijn arm incasseren. Zijn eerste impuls was: terugslaan!

Hij heeft met mij zijn innerlijk proces gedeeld: na de haast automatische impuls van ‘terugslaan’, nam zijn bewuste ik het over, observeerde hij de impuls, liet hij die dierlijke neiging los en kwam weer in rust om vervolgens in kalmte de dreigende situatie te verlaten.

Mordechaï liet hier heel mooi zien hoe je het ‘dier’ in jezelf temt. Je neemt de impuls waar, erkent deze, laat hem gaan en komt weer in je centrum. Het klinkt zo simpel… Maar oh, wat is dit lastig!

Dit is een behoorlijk grof voorbeeld. Een verfijnder voorbeeld is de snoepkast of kaasplank die lonkt. Of een goedbetaalde baan die je wordt aangeboden, terwijl je weet dat het bedrijf niet gedragen wordt door een zuivere intentie. En zo kan ik nog vele voorbeelden bedenken, waarbij roem, succes en macht flonkeren, terwijl je eigenlijk het pad van donkerte of soms zelfs duisternis betreedt. Het is niet al goud wat er blinkt.

Goed, we hebben nu geconcludeerd dat er grote verwarring bestaat over de begrippen ‘duisternis’ (Lucifer, extern) en ‘schaduwkant’ (dierlijke kant, intern) en dat dit wezenlijk verschillend is. Duisternis laat je liever aan je voorbijgaan en je schaduwkant omarm je om jezelf te ontwikkelen.

Maar… pas op! De twee kunnen wel met elkaar samenvallen. Namelijk wanneer de verleiding op de loer ligt en wij vatbaar zijn voor verleiding. In dat geval sluiten Lucifer en je dierlijke kant naadloos op elkaar aan en val je ten prooi aan deze gevaarlijke combinatie. Des te meer reden om je innerlijk ‘beest’ te temmen!

En hoe tem je dan dat beest? Door je te verbinden met ‘geest’. Wanneer jij je verbindt met de bron, God, Allah, de allerhoogste, Het Licht of hoe je de eerste oorzaak ook wilt noemen, breng jij jezelf tot grotere hoogten. Je wordt immuun voor de verlokkingen van alledag en bent steeds beter in staat krachtig in je centrum te (blijven) staan. Beheersing is key!!

Hoe ik me verbind met, in mijn geval, God? Door iedere ochtend en op elk ander mogelijk moment gedurende de dag af te stemmen op de Goddelijke frequentie, de frequentie van liefde en mij ten dienste te stellen van Zijn wil en dus mijn medemens. Ik baad in de oneindige, universele liefde en stem af op de hoogste trilling. Als vanzelf word ik overspoeld met dankbaarheid. Een heerlijk begin van de dag.

En ook ik merk, dat ik vatbaarder ben voor verleiding of – op z’n zachtst gezegd – minder handige keuzes maak, wanneer ik die afstemming ’s ochtends oversla. Ik zet mezelf letterlijk in het licht en voel me verbonden, liefdevol en dienstbaar. Liefde is het verlangen goed te doen aan anderen.

Dus, duisternis is NIET jouw schaduwkant, maar jouw dierlijke kant. Jouw ontwikkelkant. En wanneer jij je ontwikkelt van beest tot geest, het licht steeds meer in jezelf toelaat, zal de duisternis geen vat (meer) op jou hebben.

Anna Zeven

Stel je onze blogs op prijs? Deel deze dan onder jouw zielsverwanten waarvoor dank. 

 

Wil je ons steunen op onze missie? Dat kan met een donatie waarvoor grote dank. 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
X