”Was je handen stuk!” Weten we het nog…? En ik heb ze gezien, hoor, die kapotte handen! Dacht eerst dat het een ernstige vorm van eczeem was. Heel naar gezicht. Pijnlijk ook. En daar gaat dan mooi je eerste barrière om ziektes tegen te houden… 

Onder andere daarom was ik nooit fan van antibacteriële handzepen. Ze lijken je eerder verder van huis te helpen. Dat komt omdat ze vaak stijf staan van de chemische en conserveringsmiddelen (licht giftig), geur- en kleurstoffen (licht giftig), alcohol (uitdrogend) enz. (Dit geldt overigens zowel voor vloeibare als zepen in vaste vorm.)

En je huid heeft een nogal absorberend vermogen. Niet echt stoffen om blij van te worden dus.

Daarom ben ik jaren geleden al overgestapt op natuurlijke zeepvarianten. Aanvankelijk vloeibare: ik had het idee dat dat hygiënischer zou zijn. Ik ben een kleinverbruiker, maar om nou elke zoveel tijd zo’n prachtige hoogwaardige plastic fles weg te gooien, ging me aan het hart. Dus ik stapte over op de natuurlijke soap bar en shampoo bar.

Dat beviel best goed, ik was happy en ik voelde me licht omdat ik de afvalstapel in bedwang hield. En toch kon het nóg beter… Daar ga ik je in deze blog alles over vertellen, want ik weet zeker dat jij dit ook wilt!

Ozon in je zeep?

Naast dat deze handgemaakte (!) zeep uitsluitend bestaat uit de hoogste kwaliteit natuurlijke en volledig verantwoorde grondstoffen, is er ozon aan toegevoegd. Waarom zou je dat überhaupt doen? Ozon is antibacterieel. En dan niet op de manier dat het ALLE bacteriën – ook de goede – uitroeit zoals bij de standaard antibacteriële zepen en handgels. Nee, ozon helpt alleen datgene wat niet gewenst is voor onze gezondheid om zeep.

Mijn meiden mochten hun handen destijds van mij niet desinfecteren met handgel, maar wasten ze (wat vaker) met gewone, milde, natuurlijke zeep. Net als ik overigens. Ik had een allergie voor alles met ‘antibacterieel’ erop. Bij mij komen er dan ook geen antibacteriële handzepen in huis. Behalve deze! Inmiddels gebruik ik mijn antibacteriële ozonzeep heel graag en zonder enige terughoudendheid voor het wassen van mijn handen. En de rest!

Stevig odeur

Je hebt misschien wel mijn blog en filmpje gezien over de ontdekkingsreis die ik heb afgelegd als het gaat om frisse oksels, nadat ik op zo’n 18-jarige leeftijd de diagnose ‘overactieve zweetklieren’ kreeg. Nu, anno 2023, is die diagnose nog altijd van kracht. Hoewel iets minder hevig door innerlijk werk.

Nietsvermoedend ging ik deze antibacteriële ozonzeep gebruiken – je moet toch weten wat je gaat verkopen – en prompt bleek dit óók een deel van de oplossing te zijn voor stankvrije oksels. Ik was nogal verrast! En zal je vertellen hoe dat komt.

Regelmatig steeg er na een intensieve dag (hard werken) en een nacht (vol dromen) de volgende ochtend een… nou ja… ‘stevig odeur’, zullen we maar zeggen, op als ik me uitrekte om de nieuwe dag aan te vangen.

Dan stond ik even later onder de douche met mijn super mooie natuurlijke helemaal verantwoorde lekker ruikende verpakkingsvrije en fijne, maar verder niet bijzondere zeep en was één keer mijn oksels wassen niet voldoende om weer volledig fris te zijn. Na tweemaal – inclusief intrekken – wassen met zeep was de geur vaak nog altijd niet geheel verdwenen. Wat het recept is voor wéér een dag stinken… ahum.

Met deze ozonzeep was ik mijn oksels standaard maximaal één keer en zijn alle nare geurtjes steevast verdwenen. Ik start mijn dag fris en fruitig met een schone lei. En dat maakt niet alleen mij blij. 😉

Menstruatiecupje en vaatwasser

Nu denk je misschien: ‘Wat heeft een menstruatiecupje te maken met ozonzeep…? Wat is überhaupt een menstruatiecupje? En die vaatwasser kan ik al helemaal niet plaatsen!’ Dat zal ik je vertellen…

Als vrouw verbruiken we kilo’s maandverband en tampons gedurende ons leven. Nogal milieuvervuilend vanwege bleekmiddelen, het vervaardigingsproces an sich, vervoer, verpakkingsmateriaal, het (doorgaans synthetische: plastic!) materiaal zelf en ga zo maar door.

Dus ben ik overgestapt naar het menstruatiecupje.

Dit is een siliconen cupje dat je inbrengt en fungeert als tampon, maar dat je zo’n 10 jaar kan gebruiken. Tel uit je (milieu)winst!

En er is nog veeeel meer winst, maar dat is een andere blog. 😉

Dit cupje kook je uit na iedere menstruatie en dan is het weer gebruiksklaar voor de volgende ronde. Althans, dat zou zo moeten zijn. Want gaandeweg merkte ik dat dit cupje nare geurtjes vast ging houden. Hoe lang ik het ook uitkookte en hoe vaak ik het ook waste met gewone, natuurlijke zeep. (En ik weet dat ik niet de enige ben met dit ‘probleem’.)

Ineens bedacht ik me: ozon! Want als die frisse oksels zo’n succes zijn, dan kan die milde maar treffende antibacteriële werking ook losgelaten worden op dat cupje. En zo geschiedde dat mijn cupje weer als nieuw was.

Dus mocht je als vrouw je cupje uit pure nood weleens stiekem mee hebben gewassen met de vaatwasser – en ik weet dat er vrouwen zijn die nu van kleur verschieten – weet dan dat ozonzeep een heel prettige, laagdrempelige, frisse en echt schone oplossing is. Gewoon even vlak voor gebruik ermee wassen en het is weer helemaal fris.

(En even voor de mannen die nu lijkbleek wegtrekken: zo’n gekke gedachte is het niet van deze dames, want de vaatwasser produceert een dusdanig hete stoom aan het einde van het programma, dat alles direct gedesinfecteerd is. ALLES. Bovendien, de cupjes gaan er al schoon en afgewassen in. Het gaat puur om het desinfecterende stuk. Zo, je kan weer starten met ademhalen…)

Heb je zelf nog aanvullingen in de categorie ‘grootmoeders tips’ als het gaat om hoe en waarvoor ozonzeep in te zetten. Deel die dan graag hieronder in de reacties. Zo leren we allemaal van elkaar.

Ozonzeep duur? Welnee!

Onlangs was ik met iemand op vakantie – ik noem geen namen – en we hadden allebei ons ozonzeepblok bij ons. Aan het einde van de reis waren onze zeepblokken even groot. Het grote verschil was alleen dat hij zijn blok uit had gepakt op de eerste dag van de reis, 3 weken daarvoor, en ik een maand of 7 daarvoor! 

Als we daar even een snelle berekening op loslaten, dan kostte zijn zeepje zo’n €0,70 per dag, terwijl mijn zeepblok zo’n €0,06 kost op dagelijkse basis.

Zetten we dat af tegen de gemiddelden van onze huidige samenleving, waarin we steeds meer gewend zijn geraakt aan douchegel, dan ziet het er zo uit: gemiddeld doen we met een normale fles van 250ml antibacteriële douchegel van zo’n €4,00 ongeveer 3 weken. Dat komt neer op zo’n 20 cent per dag.

Dus hoe duur jouw (ozon)zeep is, bepaal je zelf! 

Neem gelijk in je overweging mee dat ozonzeep in een minimale verpakking komt, wat meer (plastic!) verpakkingsmateriaal bespaart. Je bent dus ook nog heel milieubewust bezig.

Zeepblok onhygiënisch

Dat een zeepblok onhygiënisch zou zijn, is allang achterhaald. Vroeger was de samenstelling van zeepblokken anders, waardoor dit bacteriën aan zou trekken. Inmiddels is er al geruime tijd een nieuwe receptuur op losgelaten en is dat helemaal niet meer aan de orde.

Zelf moest ik als ver-van-de-natuur-verwijderd-geraakte-pakjes-zijn-schoon-en-steriel millennial bij een stuk zeep wel een drempeltje over dat andere mensen het ook in hun handen hebben en zo hun bedenkelijke sporen achterlaten. Maar ook daarin ben ik gerustgesteld: door de pH-waarde kunnen er via de zeep geen bacteriën overgedragen worden van mens tot mens.

Bovendien… antibacteriële zeep die bacteriën aantrekt….?? En ozon die bekend staat om zijn antibacteriële werking… hmm… Volgens mij zit dat wel goed.

Mooie praatjes over ozonzeep

Nu hebben we het alleen maar gehad over wat ozonzeep zoal in huis heeft aan kwaliteiten, mooie praatjes, zogezegd. Maar wat zijn de daadwerkelijke prestaties van deze zeepblokken? Droogt het de huid uit bijvoorbeeld, zoals dat vaker voorkomt bij zeep? Brokkelt de zeep af? Schuimt de zeep wel genoeg? Hoe voelt de zeep aan? En hoe staat het met de geur. 

Zoals hierboven al duidelijk werd, heb ik een vrij uitvoerig proefondervindelijk onderzoek gedaan en zijn er dus vele vooral natuurlijke vloeibare zepen, maar ook vaste zepen de revue gepasseerd. Ik denk dat ik een vrij redelijk referentiekader heb.

Mijn observaties: De zeep is wat aan de grote kant, wat misschien wat lastig is als je hem net uit de verpakking haalt. Daarom kan het handig zijn de zeep in 2 of 3 stukken te snijden. Er zijn drie verschillende geuren (jojoba, olijf en kokos), waardoor er altijd eentje tussen zit die je het meest aanspreekt. Uiteraard heb ik een favoriet. Qua schuimproductie is het een mooi gemiddeld schuimeffect in je handen, precies goed eigenlijk, en de sensatie van de substantie is ook aangenaam. Uitdroging van de huid, ondanks veelvuldig gebruik, heb ik nog niet waar kunnen nemen. De zeep blijft een mooi geheel, zeker als je onderstaande tips opvolgt. Dus ja… ik ben wel echt tevreden. 🙂

Zo haal je het meeste uit je (ozon)zeep: 

Als je de volgende tips volgt, dan doe je het langst met je ozonzeepblok en haal je er het meeste uit. Ja, die €0,06 per dag is haalbaar!

  1. Gebruik een zeepbakje met openingen/richeltjes aan de onderkant, zodat je zeepblok zo snel mogelijk droogt. Anders kan je zeep gaan ‘smelten’ in het water dat op de bodem blijft staan.
  2. Ga onder de stromende (koude?) douche staan, draai de kraan dicht, schud je handen uit en laat dan de gewenste hoeveelheid zeep in je handen schuimen. Leg het zeepblok terug. Zeep met het schuim de ‘hotspots’ in, laat het eventueel een beetje intrekken en spoel het daarna weer af. Bespaart zeep én water!
  3. Je kan het zeepblok in stukken snijden, zodat de ongebruikte zeep langer goed blijft i.v.m. de vochtigheid in bijvoorbeeld de badkamer.
  4. Spoel je zeepblok nooit af! Daarmee spoel je zo een heel deel van je zeep door het putje. Mochten er haartjes o.i.d. aan kleven, dan kan je die met je nagel(schaartje) eraf halen.
  5. Plak je laatste fliebeltje zeep dat vaak te dun is om vast te houden op je volgende zeepblok, zodat je ook dat nog kan benutten.

Moraal van het verhaal: breng je zeepblok zo min mogelijk in contact met water! Dan komt alles goed….

Heb je nog tips of aanvullingen? Laat ze hieronder achter, dan hebben anderen er ook wat aan!

Blijf fris 😉

Lieve groet,
Anna